Gå till innehåll
Åby Badmintonklubb
Åby Badmintonklubb

Tävlingar

Att Tävla - Det är kul att tävla!


Att tävla är ett bra sätt att testa framstegen man gör under träningarna men framförallt för att ha roligt, träffa fler badmintonintresserade utanför ens egna klubb och få ägna mer tid åt sporten man håller på med.

Varje säsong arrangerar klubben ett par tävlingar i Åby Badmintonhall där medlemmar deltar gratis (Tävlingslicens exluderat). Tävlingar inom regionen följer oftast Göteborgs badmintonförbunds rekommendationer gällande bra tävlingar. Tävlingar i övriga Sverige finner man på förbundets hemsida och tävlingskalender.(Efter tävlingen skickar den arrangerande klubben en faktura på anmälningsavgifter till Åby BMK, varpå klubben i sin tur fakturerar ut kostnaderna till respektive enskild spelare.)

Alla som tävlar behöver en tävlingslicens Länk till annan webbplats. från Svenska Badmintonförbundet. Klubben söker detta för sina spelare och avgiften är mellan 100-325 kr beroende på ålder/klass. Kostnaden faktureras ut till spelarna. Licensen gäller från juli till sista juni.

Badminton är en av de sporter som har mest jämställd tävlingsverksamhet. Här tävlar tjejer och killar tillsammans, på samma villkor och med samma regler. De olika tävlingskategorierna (herr- och damsingel, herr- och damdubbel samt mixeddubbel) har också likvärdig status.

Hur anmäler man sig till en tävling?

Åby Badmintonklubb informerar om närliggande aktuella tävlingar med hjälp av anslagstavlan i hallen, mail och vår tävlingskalender. Det går att finna ytterligare tävlingar på Svenska Badmintonförbundets tävlingskalender Länk till annan webbplats..

Redan anmäld? Läs här om hur du kan förbereda dig!

Klassningssystem

För att skapa så jämna och roliga tävlingar som möjligt finns sedan länge ett klassningssystem inom Badminton Sweden. De olika tävlingsklasser som finns för seniorer är Motion (D), C, B, A samt Elit. Beroende på tävlingsresultat kan spelare antingen flyttas till en högre eller lägre klass. Läs mer här om hur klassningen går till. Länk till annan webbplats.

Veterantävlingar har åldersklasser från 35 år till +75 år.

Barn och ungdomstävlingar

Barn- och ungdomsspelare delas vid tävling in i åldersklasser från U9 till U19. Här kan du se hur åldersindelningen ser ut för den nuvarande säsongen. Länk till annan webbplats.

För er som ska ut på er första tävling är det bra om man har koll på coachingreglerna, det skiljer sig nämligen åt mellan de olika åldersklasserna. Det är också bra att veta att det är strikt förbjudet med coach om man möter en klubbkompis.

Coachingrelger

Råd och anvisningar

U9/U11

U13

U15

U17-senior

Mellan dueller

Ej tillåtet

Ej tillåtet

Ej tillåtet

Tillåtet

Vid 11

Ej tillåtet

Ej tillåtet

Tillåtet

Tillåtet

Mellan set

Tillåtet

Tillåtet

Tillåtet

Tillåtet

se sektio B Uppförandekoder samt klädsel (sida. 3 Länk till annan webbplats.)

 

Säsongen 2023-24

U19 Födda 2005-06

U17 Födda 2007-08

U15 Födda 2009-10

U13 Födda 2011-12

U11 Födda 2013-14

U9 Födda 2015 eller senare

Det finns även ett nivåindelningssystem för ungdomstävlingar som baserar sig på spelarens tidigare resultat.

Nivå 1 För nybörjare som spelar sina första tävlingar. När en spelare uppnår minst 2 finalplatser i singel under en och samma säsong måste spelaren fortsättningsvis spela minst nivå 2-tävlingar. Om en spelare deltagit i tävling på minst nivå 2 och vunnit minst 1 match (ej på WO) måste spelaren fortsättningsvis spela minst nivå 2-tävlingar.

Nivå 2 Öppen för alla spelare som inte ligger på topp 10 i sin åldersklass och kategori. Spelare som ligger topp 10 i sin åldersklass kan spela Nivå 2 i en högre åldersklass.

Nivå 3 För spelare som är vana vid att tävla. Öppen för alla spelare.

Nivå 4 Seniorklas i svenska tävlingar är satt till nivå 4.

Nivå 5-7 Tävlingsspecifika bestämmelser för deltagare

Tävlingar

Det finns regionala tävlingar, nationella stora tävlingar samt disktriktsmästerskap och Svenska mästerskap. Det finns även en mängd internationella tävlingar på olika nivåer och där spelar även de duktigaste och uttagna svenska spelarna både Europamästerskap och Världsmästerskap individuellt och i lag på senior och U15-U19 nivå. Badminton finns även med i Olympiska spelen sedan 1992.

Inom Parabadminton finns olika tävlingsklasser beroende på funktionsnedsättning.

Hur går det till?


Upplägget kan se olika ut beroende på antalet deltagare, men följer samma koncept; att börja med poolspel och avsluta med slutspel. Detta innebär att varje deltagare får minst ett visst antal matcher.

I en klass med 16 deltagare delas deltagarna in i grupper om 4, eller pooler. Inom poolerna möter alla deltagarna varandra. Därifrån går de som kommer på 1:a plats och 2:a andra plats, alltså de 2 spelare med flest vinster inom poolen vidare till slutspel.

I slutspelet är det utslagning. Det vill säga att man måste vinna matchen för att avancera vidare. Lottningen utgår från att en spelare som vann sin pool möter en spelare som kom på andra plats i poolen, som visat i bilden ovan. Spelaren som tar sig vidare, spelar kvartsfinal och vid vinst en semifinal och vid vinst en final.

En bild

Publicerad: 2022-06-30

Senast uppdaterad: 2024-04-30

Författare: Jonas Herrgårdh

Sponsorer

Besöksadress

Åby Badmintonhall
idrottsvägen 1, 431 62 Mölndal

Övrigt

Bankgiro 326-2961
Org nr. 852000-3065

Kontakta oss

Tel. 0767678090
Mejl: info@abybadminton.se